Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy 

.

.

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Péksütemények, kenyerek

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Hivatkozások

Egészségügy

Partnereink

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tojásallergia

 A tojás helyettesítése


Szabó Alexandra

dietetikus

 

Abban az esetben, ha a szervezet a tojásban található valamelyik fehérjét allergénként ismeri fel és az immunrendszert védekezésre készteti, tojásallergia valószínűsíthető. A tojásallergia az egyik leggyakrabban előforduló táplálékallergia. Jellemzően a gyermekkorban alakulhat ki, azonban előfordulhat olyan eset is, amikor felnőttkorban jelentkezik. A tojásban körülbelül 40 különböző fajta fehérje található, számos provokálhat ezek közül allergiás reakciókat. A legerősebb allergénhatást az ovalbumin, a konalbumin, a lizozim, a vitellin, az ovomucoid és az ovoglobulin esetében figyelték meg.

 

Tojásallergia esetén jellemzőek a bőr- és légúti tünetek, de előfordulhat emésztési probléma is. Különösen súlyos esetetekben pedig a sürgősségi ellátást igénylő anafilaxia - az egész szervezetet érintő hirtelen és váratlanul jelentkező túlérzékenységi reakció - alakulhat ki.

 

Tojásérzékenység esetében sem a tojásfehérje, sem a tojássárgája, továbbá más szárnyasok tojása sem fogyasztható az erős keresztreakció miatt. Kerülni kell szárnyasok tollával történő érintkezést is. Előfordulhat keresztreakció a csirkehúsra, azonban a csirkehús immunválaszt kiváltó hatása alacsony, ezért a fogyasztása csak erősen pozitív reakció esetében az orvos utasítása alapján kerülendő.

 

A tojás helyettesítésére jól használhatóak a különböző tojáshelyettesítő porok, amelyek a különböző szakosodott üzletekben kaphatóak. A tojásallergia mellett tejfehérje, illetve szója allergia előfordulása esetén a tojásporok összetételéről szükséges a további tájékozódás, mert létezik olyan tojáshelyettesítő por, amelyik szóját, illetve tejport tartalmaz.

 

A tojáshelyettesítő por - a felhasználási javaslatnak megfelelő mennyiségű - vízzel történő összekeverése után a keverék a szokásos módon használható fel sütéshez és főzéshez. Ha szükséges, sáfránnyal, kurkumával, vagy párolt, reszelt sárgarépával lehet sárgára színezni.

 

A tojás helyettesítése lehetséges hagyományosan is, egyes esetekben kukorica-, burgonyakeményítővel pótolható. A tojás használatának az eredeti receptben betöltött szerepétől függően, azonban különböző megoldások léteznek.

 

A gyümölcsök például jó tojáshelyettesítők különféle kevert süteményekben. A különböző receptek elkészítése során a tojás helyett használható banán- vagy almapüré. 1 tojást kb. 80g banán vagy almapüré alkalmazásával lehet pótolni.

 

Lenmagból is készülhet tojáspótló. A magok vízbe áztatása, esetleg megfőzése után az összeturmixolt keverék zselés állományú és a dióra emlékeztető ízű lesz. Szintén jól alkalmazható egyes sütemények elkészítéséhez.  1 tojást körülbelül 1 evőkanál lenmag és 3 evőkanál víz keverékéből készült massza helyettesíthet.

 

Abban az esetben, ha a tojás szerepe a receptben az összetevők összetapasztása, például vagdaltak készítése során a tojás helyett - sűrítő és zselésítő hatásuk miatt - jól alkalmazható a héjában főtt és melegen áttört, majd kihűtött burgonya, vagy a paradicsompüré is. Érdemes a vagdalt pogácsát muffin formában megsütni, így jobban megőrzi az alakját.

 

Az ételcsoportonként történő tájékozódás hasznos segítség a tojástól mentes étrend kialakításához, és a megfelelő információk birtokában elkerülhető, hogy egyhangúvá váljon az étrend.

 

A kísérletezéshez kedvet érző olvasó sikeresen alkalmazhat különféle alapanyagokat a tojás helyettesítésére. Ehhez az alábbi kedvcsináló receptet ajánlom:

 

Tojásmentes muffin kókusszal

Hozzávalók:

10 dkg kókuszreszelék

20 dkg liszt

80g cukor

15 g olaj

1 dl tej vagy víz

1 csomag sütőpor

2 evőkanál lenmag + 7 evőkanál langyos víz

 

Elkészítés:

A 2 evőkanál lenmagot 7 evőkanál langyos vízbe áztatjuk és 2-3 órát állni hagyjuk. Ezután botmixerrel pépesre turmixoljuk. A tejet/vizet megmelegítjük, belerakjuk a kókuszreszeléket és rövid ideig állni hagyjuk, ezután beletesszük a lisztet, a cukrot, a sütőport, a lenmagos masszát és az olajat, majd kézi keverővel alaposan összekeverjük. Ha túl sűrű a tészta, még egy kis tejjel lazíthatjuk. A kikevert tésztát papírral bélelt muffinformába töltjük, és előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. A tetejére kerülhet lekvár vagy olvasztott csokoládé.

Előfordul, hogy melegen a muffin nehezen válik el a papírtól, azonban kihűlés után a papír könnyen eltávolíthatóvá válik.

2012. 04. 026.

 

Paradicsomos házi metélt

 

 

 

 

Csicseriborsókrém

 

 

 

 

Gyümölcsrizs

 

 

 

 

Szezámmagos karfiol

 

 

 

 

Töltött karalábé

 

 

 

 

Mandulás-áfonyás málnakré

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2015. Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy