Tojásallergia
A tojás helyettesítése
Szabó
Alexandra
dietetikus
Abban az esetben, ha a szervezet a tojásban található
valamelyik fehérjét allergénként ismeri fel és az
immunrendszert védekezésre készteti, tojásallergia
valószínűsíthető. A tojásallergia az egyik leggyakrabban
előforduló táplálékallergia. Jellemzően a gyermekkorban
alakulhat ki, azonban előfordulhat olyan eset is, amikor
felnőttkorban jelentkezik. A tojásban körülbelül 40 különböző
fajta fehérje található, számos provokálhat ezek közül
allergiás reakciókat. A legerősebb allergénhatást az ovalbumin,
a konalbumin, a lizozim, a vitellin, az ovomucoid és az
ovoglobulin esetében figyelték meg.
Tojásallergia esetén jellemzőek a bőr- és légúti tünetek, de
előfordulhat emésztési probléma is. Különösen súlyos
esetetekben pedig a sürgősségi ellátást igénylő anafilaxia -
az egész szervezetet érintő hirtelen és váratlanul jelentkező
túlérzékenységi reakció - alakulhat ki.
Tojásérzékenység esetében sem a tojásfehérje, sem a
tojássárgája, továbbá más szárnyasok tojása sem fogyasztható
az erős keresztreakció miatt. Kerülni kell szárnyasok
tollával történő érintkezést is. Előfordulhat keresztreakció a
csirkehúsra, azonban a csirkehús immunválaszt kiváltó hatása
alacsony, ezért a fogyasztása csak erősen pozitív reakció
esetében az orvos utasítása alapján kerülendő.
A
tojás helyettesítésére jól használhatóak a különböző
tojáshelyettesítő porok, amelyek a különböző szakosodott
üzletekben kaphatóak. A tojásallergia mellett tejfehérje,
illetve szója allergia előfordulása esetén a tojásporok
összetételéről szükséges a további tájékozódás, mert létezik
olyan tojáshelyettesítő por, amelyik szóját, illetve tejport
tartalmaz.
A
tojáshelyettesítő por - a felhasználási javaslatnak megfelelő
mennyiségű - vízzel történő összekeverése után a keverék a
szokásos módon használható fel sütéshez és főzéshez. Ha
szükséges, sáfránnyal, kurkumával, vagy párolt, reszelt
sárgarépával lehet sárgára színezni.
A
tojás helyettesítése lehetséges hagyományosan is, egyes
esetekben kukorica-, burgonyakeményítővel pótolható. A
tojás használatának az eredeti receptben betöltött szerepétől
függően, azonban különböző megoldások léteznek.
A
gyümölcsök például jó tojáshelyettesítők különféle kevert
süteményekben. A különböző receptek elkészítése során a tojás
helyett használható banán- vagy almapüré. 1 tojást kb. 80g
banán vagy almapüré alkalmazásával lehet pótolni.
Lenmagból is készülhet tojáspótló. A magok vízbe áztatása,
esetleg megfőzése után az összeturmixolt keverék zselés
állományú és a dióra emlékeztető ízű lesz. Szintén jól
alkalmazható egyes sütemények elkészítéséhez. 1 tojást
körülbelül 1 evőkanál lenmag és 3 evőkanál víz keverékéből
készült massza helyettesíthet.
Abban az esetben, ha a tojás szerepe a receptben az összetevők
összetapasztása, például vagdaltak készítése során a tojás
helyett - sűrítő és zselésítő hatásuk miatt - jól alkalmazható
a héjában főtt és melegen áttört, majd kihűtött burgonya, vagy
a paradicsompüré is. Érdemes a vagdalt pogácsát muffin
formában megsütni, így jobban megőrzi az alakját.
Az
ételcsoportonként történő tájékozódás hasznos segítség a
tojástól mentes étrend kialakításához, és a megfelelő
információk birtokában elkerülhető, hogy egyhangúvá váljon az
étrend.
A kísérletezéshez kedvet
érző olvasó sikeresen alkalmazhat különféle alapanyagokat a tojás
helyettesítésére. Ehhez az alábbi kedvcsináló receptet ajánlom:
Tojásmentes muffin kókusszal
Hozzávalók:
10 dkg kókuszreszelék
20 dkg liszt
80g cukor
15 g olaj
1 dl tej vagy víz
1 csomag sütőpor
2 evőkanál lenmag + 7
evőkanál langyos víz
Elkészítés:
A 2 evőkanál lenmagot 7
evőkanál langyos vízbe áztatjuk és 2-3 órát állni hagyjuk. Ezután
botmixerrel pépesre turmixoljuk. A tejet/vizet megmelegítjük,
belerakjuk a kókuszreszeléket és rövid ideig állni hagyjuk, ezután
beletesszük a lisztet, a cukrot, a sütőport, a lenmagos masszát és
az olajat, majd kézi keverővel alaposan összekeverjük. Ha túl sűrű
a tészta, még egy kis tejjel lazíthatjuk. A kikevert
tésztát papírral bélelt muffinformába töltjük, és előmelegített
sütőben kb. 25 percig sütjük. A tetejére kerülhet lekvár vagy
olvasztott csokoládé.
Előfordul, hogy melegen
a muffin nehezen válik el a papírtól, azonban kihűlés után a papír
könnyen eltávolíthatóvá válik.
2012.
04. 026.
|