A szója és a szójaallergia
Kell-e félnünk a szójától? Az 1970-es években népszerűvé vált
alapanyaggal kapcsolatban, amely napjainkig az élelmiszeripari
késztermékek egyik gyakori összetevője lett, sok a kérdés.
Ez a magas fehérjetartalmú növény egyre gyakrabban vált ki
allergiát az arra érzékenyeknél. Szabó Alexandra dietetikus segít
nekünk, hogy a szójával kapcsolatban pontos ismereteink legyenek.
A cikkben összefoglalja a szója negatív és pozitív tulajdonságait,
esetleges allergizáló hatását.
Az
írást két tofuval (szójából készült, túróhoz hasonló alapanyag)
készült recepttel is kiegészítettük.
Sz. Banadics Éva
főszerkesztő
A
szójabab (Glycine soya) Délkelet-Ázsiából származó pillangós
virágzatú, hüvelytermésű növény. Legnagyobb mennyiségben
őshazájában és az USA-ban termesztik. A legmagasabb
fehérjetartalmú kultúrnövény.
A
szója pozitív tulajdonságai
A szója
megítélése ellentmondásos a táplálkozástudomány világában. A
közelmúlt szóját dicsérő hírverése annyira erős és meggyőző volt,
hogy a legtöbb ember számára az, amiben szója van, biztosan
egészségesnek tekinthető. Jó tulajdonsága egyrészt a magas
tápanyag tartalma (100 g szója energiatartalma: 480 kcal, a fehérje
tartalma: 41,6 g, - amely biológiailag csaknem teljes értékű
fehérjének tekinthető - a zsír tartalma: 23,5 g és a
szénhidráttartalma pedig 22,1 g), a vitaminok közül jelentős a B1,
a B2, a niacin, valamint a folsav tartalma. Az ásványi anyagok
közül említésre méltó magas kálium, magnézium, kalcium, vas,
valamint foszfor tartalma. A szójában található mikroelemek közül
pedig a réz, a cink és a mangántartalom emelhető ki.
Közismertté vált a szója koleszterinszintet csökkentő hatása,
és
az, hogy magas rosttartalmánál fogva kedvező hatású székrekedés
esetén, valamint hozzájárul a vércukor szintjének csökkentéséhez
is. Telítetlen zsírsav tartalma segít a szív- és érrendszeri
betegségek megelőzésében, E vitamin tartalma pedig antioxidáns
hatású.
Negatívumok és veszélyek
A
szójával kapcsolatos negatívumokról és veszélyekről ugyanakkor
sokáig kevesebb információ látott napvilágot, pedig szintén nagyon
fontosak.
Az egyik
negatívuma, hogy a szójában nagy mennyiségben található olyan
természetes méreganyag, amelyek egy része enzimgátló hatású és ez
által megakadályozza az elfogyasztott fehérje megemésztéséhez
szükséges enzimek működését.
Negatívum az is, hogy a szójában található az egyik legmagasabb fitátszint (fitinsav tartalma: 1,21 g/100g) a hüvelyesek között. A fitátok pedig gátolják - a szójában egyébként jelentős
mennyiségben megtalálható - ásványi anyagok felszívódását.
A szója
fitoösztrogén tartalmának hatását vizsgáló kutatások eredményei
alapján nem állapítható meg egyértelműen, hogy a szója fogyasztása
kedvező-e vagy sem, ugyanis az számos egyéb tényezőtől függ.

Tofukrémes pite
Szójaallergia
A szója
fogyasztásának veszélye pedig az, hogy allergizáló hatású.
Hazánkban a leggyakoribb növényi eredetű allergén. A szója növekvő
népszerűségének következtében a szójaallergiások száma hazánkban
folyamatosan növekszik. A szója fehérjéi közül a kutatók 16 félét
azonosítottak, mint lehetséges allergéneket.
A
szójaallergia tünetei változatosak: emésztőszervi panaszok,
légzőszervi tünetek, valamint bőrtünetek lehetnek, de előfordulhat
akár fejfájás, alvászavar és életveszélyes anafilaxiás roham is.
Az allergia diagnózisát mindig orvosnak kell megállapítania a
panaszok és tünetek felmérését követően, immunológiai
laborvizsgálatok és bőrtesztek segítségével.
Allergia esetében az elsődleges terápia az allergénanyagot
tartalmazó táplálék és egyéb termék használatának elkerülése.
|
Szója
az élelmiszerekben
Szójaallergia esetében megnehezíti a szója elhagyását az
étrendből, hogy az élelmiszeripar és a fogyasztók is sokféle
formában alkalmazzák a szójababból készült termékeket. Az
élelmiszerüzletek polcain találhatóak például úgynevezett
texturált szójakészítmények (szójakocka, szójaszelet, szójadara),
amelyek elkészítése a húshoz hasonló. Kapható továbbá szójatej,
szójacsíra, szójatúró (tofu), szójajoghurt (yofu), szója főzőkrém,
fehérjekoncentrátum, ételízesítők (szójaszósz), külföldön
előfordulhat néhány kényelmi termék (pl. szójakrumpli, szója
jégkrém, szójaburger, szójasajt, szójakávé), esetleg erjesztett
szójatermékek (miszó, tempeh).

Tofukörözött rozsos kiflivel
A
szója rejtett formában megtalálható az élelmiszerek összetevői
között reggeliző pelyhekben, müzli szeletekben,
tejdesszertekben, húskészítményekben, pékárukban, édességekben,
sőt még sportitalokban és csecsemőtápszerekben is. A szójából
készül étolajat, lecitint a kozmetikai, gyógyszer- és
festékiparban is alkalmazzák.
Nem
fogyasztható élelmiszerek, illetve összetevők szójaallergia
esetén: a szójabab (natúr és pörkölt), a szójaliszt, a
szójakoncentrátum, a szójafehérje izolátum, a szójatej, a
szójatúró (tofu), a szójajoghurt (yofu), a szójaalapú ételízesítő
(szójaszósz, miszó), a különféle szójafehérje termékek (texturált
szójafehérje termékek).
A
szójalecitin (E322) tartalmú élelmiszerek fogyaszthatóságával
kapcsolatosan jelenleg is folynak tudományos vizsgálatok. Egyes
kutatások eredményei alapján a szójaallergiások többségénél nem
vált ki allergiás reakciót. Kémiai szerkezetéből adódóan ugyanis
eleve kevés fehérjét tartalmaz és az egyes termékek általában csak
nagyon kis mennyiségben tartalmazzák, de a reakció kockázatának
mértéke további vizsgálatot igényel.
A
szagtalanított és finomított szójaolaj fogyasztható szójaallergia
esetében, mert az előállítási technológiának köszönhetően
fehérjétől mentes.
Vásárlás során megkönnyíti a választást, hogy az élelmiszerek
jelölésére vonatkozó szabályozás szerint a szója és a szójaeredetű
összetevők az élelmiszerek csomagolásán jelöléskötelesek.
Szójaérzékenység esetén földimogyoróra, mogyoróra, dióra, továbbá
egyéb hüvelyesekre keresztreakció alakulhat ki, azonban ezeket
csak akkor kell az étrendből kiiktatni, ha elfogyasztásuk után
allergiás tünetek tapasztalhatóak.
A
szójamentes élelmiszeripari termékekről az Allergia Adatbank
Alapítvány ad tájékoztatást.
©Szabó
Alexandra
dietetikus
Irodalom:
Dr Bíró,
Dr Lindner: Tápanyagtáblázat (Medicina 1999.)
Johnny Bowden: Egészséges élet, egészséges táplálkozás (Egmont
2007.)
Hugh A Sampson: Peanut, tree nut, and seed allergy: Clinical
features
Gu X, Beardslee T, Zeece M, et al. Identification of IgE-binding
proteins in soy lecithin. Int Arch Allergy Immunol 2001; 126:218.
|