Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia - táplálékintolerancia - életmód portál  -  Food Allergy  

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Nektarinos-ribizlis kosárka


 

Tojásmentes, laktózmentes, tejfehérjementes sütemény

 

A kosárkához és a vaksütéshez:

25 dkg finomliszt

15 dkg tejmentes margarin

1 evőkanál tejmentes szójajoghurt

1/2 csomag sütőpor vagy mokkáskanálnyi szódabikarbóna

10 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

25 dkg szárazbab

sütőpapír

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

A krémhez:

1 zacskó tejmentes, laktózmentes vaníliás pudingpor

10 dkg nektarin

10 dkg ribizli (6 dkg a krémhez, 4 dkg a díszítéshez)

1 púpozott evőkanál porcukor

3,5 dl tejmentes rizstej vagy zabtej

Elkészítése:

 - Szárazon jól összekeverjük a lisztet, a sütőport, a porcukrot és a vaníliás cukrot.

 - Szétdörzsöljük a hideg margarinnal úgy, hogy ne maradjanak benne darabok. Hozzáadjuk a szójajoghurtot, majd összegyúrjuk. Ha túl száraz és darabos a tészta, még egy kis szójajoghurttal lazíthatunk rajta.

 - Negyed órára hideg helyre tesszük.

 - Liszttel megszórt deszkán kis adagonként nyújtjuk ki a tésztát kb. 3 milliméter vastagságúra. Kibéleljük vele a kosárka formákat, a szélekről lesimítjuk a felesleget. Egy-egy darab sütőpapírt teszünk a kosárkákba, a papírra babot szórunk.  Így nem fog a tészta felemelkedni a kosárka közepén.

 - Előmelegített sütőben, legfeljebb 150 fokos  hőmérsékleten halvány  rózsaszínre sütjük. Hamar megsül! Még melegen óvatosan kifordítjuk a formából.

 

Miközben hűl a tészta, elkészítjük a krémet.

 - Meghámozzuk a nektarint, kimagozzuk, összedaraboljuk és botmixerrel összetörjük.

 - A száráról leszedett ribizlit mosás és lecsöpögtetés átpasszírozzuk.

 - A pudingport összekeverjük egy kis rizstejjel (vagy zabtejjel), hozzáöntjük a többi folyadékot, megcukrozzuk és feltesszük főni alacsony hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve.

 - Ha már elkezd sűrűsödni, belekeverjük a krémszerű nektarint és a ribizlit, ezután besűrűsödésig főzzük.

 - A tűzről levéve kissé hűlni hagyjuk a krémet, majd a kosárkákba kanalazzuk. Ribizliszemekkel díszítjük.

 - A süteményt egy kis időre a hűtőszekrénybe tesszük, hidegen tálaljuk.

 

Recept: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.

Fotó: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.

Készült: 2012.07.07.

 

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

 

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2013. Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva