|
A metélőhagyma
 |
A
tavasz első zöld fűszernövénye a metélőhagyma, vagy
ismertebb nevén a snidling.
Levelei vékonyak, karcsúak, színük élénkzöld. Illata és íze a
hagymára emlékeztet, annak kellemetlen utóíze és
intenzitása nélkül.
A snidlingnek a föld feletti részét, a vékony
hagymaleveleket fogyasztjuk.
Elsősorban fűszernövény, de üde zöld színével, enyhe,
egyáltalán nem
tolakodó
illatával
a konyhai
cserépben nevelt növények között is ott a helye.
|
Koratavasszal, amikor már ki vagyunk éhezve a zöld ételekre,
kitűnő kiegészítője étrendünknek. A frissen fogyasztott leveleknek
jelentős
a C-vitamin tartalma,
emiatt is érdemes ételeinket fűszerezni vele. Fogyasztásával a
napi kalciumbevitelt is növelhetjük.
Étvágygerjesztő hatású,
kis
mennyiségben gyomorerősítő.
Ételek ízesítésére csak friss és nyers állapotban
használható, mert a benne lévő illóolaj hamar elszáll. A levelek
így kiszáradnak, egy idő után
keserűvé
válnak.
Ízesíthetjük vele a szendvicseket, tojásételeket, túrót,
főzelékeket, salátákat.
A metélőhagyma
évelő növény, díszkertekbe is telepíthető, mert nem csak levele, de
lilás virága is szép. Elsősorban azonban fűszernövényként tartjuk számon.
|
 |
A Tulajdonos
előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének
vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag,
adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása
és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban
való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.
A teljes Szerzői
jogi nyilatkozaT szövege
|
|
|