Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia - táplálékintolerancia - életmód portál  -  Food Allergy  

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Lasagne lencsével, zöldségekkel

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus étel

Több évtizedes barátságok fűzik családunkat Olaszországhoz. Nemcsak feledhetetlen utazásokat köszönhetünk ezeknek a kapcsolatoknak, hanem hosszú, kellemes ebédeket és vacsorákat, jóízű beszélgetéseket. És persze nagyszerű recepteket.

Hazai alapanyagokat olasz tradícióval kombinálva, tej és tojás felhasználása nélkül készítettük a zöldséges lasagnét. Különlegessége, hogy lencse, dió, napraforgómag teszi táplálóvá.

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Hozzávalók:

25 dkg tojásmentes, tejmentes  lasagne tészta (15-20 lap)

20 dkg friss csiperke gomba

10 dkg cukkini

10 dkg lencse

1 db  vöröshagyma

3 dkg napraforgómag

3 dkg dióbél

2 db paradicsom

1,5 dkg sűrített paradicsom

1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál rétesliszt a besamelhez, kevés liszt a tepsihez.

2 dkg  tejtől mentes margarin

2 dl tejtől mentes rizskrém

2 dl tejtől mentes szójatej

késhegynyi őrölt szerecsendió

késhegynyi őrölt fehérbors

2 mokkáskanálnyi bazsalikom és oregánó keverék

1 mokkáskanál só

Elkészítése:

- A lencsét megmossuk és előző este beáztatjuk, felhasználás előtt leöntjük róla a vizet és lecsöpögtetjük.

- A gomba héját lehúzzuk, felszeleteljük, a cukkinit karikákra vágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk, mindkét paradicsom héját lehúzzuk.

 - Kissé megdaráljuk vagy mozsárban összetörjük a napraforgómagot és a diót, ezután az egy evőkanál olajon megpirítjuk.

- Rádobjuk a hagymát, a gombát, a paradicsomot és a lencsét, együtt megpároljuk, majd belekeverjük a sűrített paradicsomot. A mártást felöntjük egy kevés vízzel, megsózzuk, beledobjuk a bazsalikomot, az  oregánót, majd felforraljuk.

- Kikenünk egy tepsit egy kevés margarinnal, és egy kis lisztet szétrázunk benne.

- Leterítünk egy réteg tésztát, erre paradicsomos mártás kerül, majd egy réteg cukkini. Lasagne lapokkal fedjük le, újabb réteg mártás és cukkini következik, újabb néhány tésztalap, majd a besamel.

- A besamel készítése:

A margarint a tűzhelyen felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, majd a rizskrémet, beleszórjuk a szerecsendiót és a fehérborsot, ezután lassan, kis adagokban, hogy össze ne csomósodjon, felöntjük szójatejjel. Felforraljuk, és még melegen az utolsó réteg lasagne lapra öntjük.

- Előmelegített sütőben alufóliával lefedve 180 fokon sütjük 20 percig, majd fólia nélkül pirulásig.

 

Recept: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.

Fotó: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.

 

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

 

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2014. Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva