Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia - táplálékintolerancia - életmód portál  -  Food Allergy  

.

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Péksütemények, kenyerek

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Partnereink

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Húsvéti vőlegényfogó


A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

 

Tejmentes sós sütemény

Többféle vendégváró süteményt illetnek a legényfogó vagy vőlegényfogó elnevezéssel, többek között a sonkás töltelékkel készített tésztákat.

 

Mi is kipróbáltunk egy  vőlegényfogó sós süteményt húsvétra. Receptünkben tejmentes változatot mutatunk be, amelyet sonkával és tojással töltöttünk. A tésztáját tejmentes margarinnal állítottuk össze.

 

.Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg finomliszt

18 dkg tejmentes margarin

1 mokkáskanálnyi só

1 evőkanál friss citromlé

1/2 dl langyos víz

1 tojás a tészta megkenéséhez

Készíthetjük tejtől mentes készen vásárolt, mélyhűtött leveles tésztával is.

Hozzávalók a töltelékhez:

2+1 tojás

10 dkg laktózmentes füstölt tarja vagy sonka

1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors

1 mokkáskanálnyi reszelt lilahagyma

egy kávéskanál tejszármazékoktól mentes mustár

késhegynyi só

2 kávéskanál apróra vágott petrezselyem

Elkészítése:

- A lisztet összegyúrjuk és jól eldolgozzuk a 10 dkg margarinnal, a citromlével, a sóval és vízzel. Puha, lágy tésztát kapunk.

- Az összeállított tésztát hűtőszekrénybe tesszük fél órára, majd kinyújtjuk és megkenjük 5 dkg lágy, kissé felolvasztott margarinnal. Négy részbe hajtjuk, ismét hűtőszekrénybe tesszük fél órára. Ezt még egyszer megismételjük 3 dkg margarinnal.

- Az utolsó pihentetés után a tésztát kb. 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk ki, téglalapokra vágjuk, mindegyik téglalap közepére 2 kávéskanálnyi tölteléket teszünk. Batyu formájúra hajtogatjuk.

- Felverjük a negyedik tojást, és megkenjük vele a batyukat és közepes hőfokon aranysárgára sütjük.

- Frissen, de nem melegen tálaljuk.

A töltelék elkészítése:

- 2 tojást keményre főzünk, megtisztítjuk, és még melegen villával összetörjük.

- A sonkát megdaráljuk vagy apróra vágjuk, a hagymát lereszeljük.

- A főtt tojást, a sonkát és a hagymát egy nyers tojás és a mustár segítségével összedolgozzuk. Belekeverjük a petrezselymet, borsozzuk, és ha kell, sózzuk.

 

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

 

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2015. Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva