Elkészítése:
- Az élesztőt egy
kevés laktózmentes cukros tejben megfuttatjuk, a vajat folyékonyra
langyosítjuk.
- A lisztet, a
megfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a porcukrot, a vaníliás
cukrot, a reszelt citromhéjat és a tejet keverőgépbe tesszük és
dagasztani kezdjük. Közben a vajat folyamatosan a tésztához
csurgatjuk.
- Időnként kikapcsoljuk
a gépet, és műanyag késsel leszedjük, ami az edény falára
felragad. A tészta akkor van készen, ha az edény faláról cipó
alakban leválik. Nem kell megijedni, az állaga a szokásosnál
lágyabb.
- Ezután következik a
kelesztés, de előtte rizsliszttel körbeszórjuk az edény alját,
hogy a tészta ne ragadjon le. Meleg helyen letakarva kelesztjük
egy órán át, ezután rizsliszttel megszórt gyúródeszkára tesszük,
kicsit összegyúrjuk, három részre vágjuk.
- Egyforma hosszú,
keskeny csíkot sodrunk belőlük, amit lazán összefonunk. Mivel a
tészta lágy és törékeny, könnyen elszakad, de össze lehet toldani.
- Egy kisebb, sima falú
lapos kuglófformát kivajazunk, ebbe tesszük a tekercset, nem baj,
ha nem ér össze teljesen, mert sütés közben még kel. A felvert
egész tojással kenjük meg, megszórjuk mandulaszeletekkel, langyos
sütőbe tesszük.
- Először 175 fokon,
majd 150 fokon sütjük készre a kalácsot. Akkor jó, ha a teteje
szép piros, a beleszúrt hústűre pedig nem ragad rá a tészta.
- Langyosan vesszük ki a
formából, és kihűlve szeleteljük. Fóliába csomagoljuk, hogy sokáig
puha maradjon.
|

Recept: Copyright © Szegedi Lajosné. Minden jog fenntartva.
Fotó:
Copyright © Balogh Zsoltné. Minden jog fenntartva.
|