Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia - táplálékintolerancia - életmód portál  -  Food Allergy  

.

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Péksütemények, kenyerek

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Partnereink

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

 

 

 

 

 

 

 

 

Gluténmentes mandulás kalács


A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

 

Gluténmentes, laktózmentes sütemény

Hozzávalók:

1,5 dl laktózmentes tej

2 dkg friss élesztő

5 dkg laktózmentes vaj

30 dkg jó minőségű gluténmentes, laktózmentes süteményliszt

1 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt az edény és a
gyúródeszka lisztezéséhez

3 tojássárgája, 1 egész tojás

7 dkg házilag darált porcukor

1 dkg gluténtól, tejtől mentes vaníliás cukor

1/2 vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag reszelt héja

kevés házilag készített mandulaforgács (a készen vásárolt mandulaforgács glutént tartalmazhat)

 

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

A vaj laktóztartalma alacsony, egyéni tűrőképesség alapján kell a hozzávalót kiválasztani.

 

Elkészítése:

- Az élesztőt egy kevés laktózmentes cukros tejben megfuttatjuk, a vajat folyékonyra langyosítjuk.

- A lisztet, a megfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a tejet keverőgépbe tesszük és dagasztani kezdjük. Közben a vajat folyamatosan a tésztához csurgatjuk.

- Időnként kikapcsoljuk a gépet, és műanyag késsel leszedjük, ami az edény falára felragad. A tészta akkor van készen, ha az edény faláról cipó alakban leválik. Nem kell megijedni, az állaga a szokásosnál lágyabb.

- Ezután következik a kelesztés, de előtte rizsliszttel körbeszórjuk az edény alját, hogy a tészta ne ragadjon le. Meleg helyen letakarva kelesztjük egy órán át, ezután rizsliszttel megszórt gyúródeszkára tesszük, kicsit összegyúrjuk, három részre vágjuk.

- Egyforma hosszú, keskeny csíkot sodrunk belőlük, amit lazán összefonunk. Mivel a tészta lágy és törékeny, könnyen elszakad, de össze lehet toldani.

- Egy kisebb, sima falú lapos kuglófformát kivajazunk, ebbe tesszük a tekercset, nem baj, ha nem ér össze teljesen, mert sütés közben még kel. A felvert egész tojással kenjük meg, megszórjuk mandulaszeletekkel, langyos sütőbe tesszük.

- Először 175 fokon, majd 150 fokon sütjük készre a kalácsot. Akkor jó, ha a teteje szép piros, a beleszúrt hústűre pedig nem ragad rá a tészta.

- Langyosan vesszük ki a formából, és kihűlve szeleteljük. Fóliába csomagoljuk, hogy sokáig puha maradjon.

Recept: Copyright © Szegedi Lajosné. Minden jog fenntartva.

Fotó: Copyright © Balogh Zsoltné. Minden jog fenntartva.

 

 

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

 

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2015. Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva