 |
Gluténmentes, laktózmentes,
tejfehérjementes desszert
Hozzávalók a krémhez:
2 dl
gluténtól és tejtől mentes rizstej
5 csapott evőkanál
garantáltan gluténmentes rizsliszt
10 dkg
gluténtól és tejtől mentes margarin
2
csapott evőkanál házilag darált porcukor
1/2 dl
érett narancs leve
A
díszítéshez vegyszeres kezelés nélküli narancs
|
Információk:
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok
összetételét!
Csak
olyan kukoricalisztet, rizslisztet vásároljunk, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy nem
szennyeződött gluténnal!
Aki nem tejfehérje-érzékeny, az
készítheti a kosárka tésztát laktózmentes tejföllel is rizstej helyett.
|
Hozzávalók a kosárkához:
15 dkg
gluténtól és tejtől mentes margarin
15 dkg
garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
10 dkg
garantáltan gluténmentes rizsliszt
5 dkg
élesztő nélküli gluténtól és tejtől mentes kenyérliszt
1/2 csomag
gluténtől, tejtől mentes sütőpor vagy késhegynyi szódabikarbóna
8 dkg
házilag darált porcukor
1 csomag
gluténtól, tejtől mentes vaníliás cukor
1 egész
tojás
egy
kevés gluténtól, tejtől mentes rizstej
Elkészítése:
Kosárka:
-
A kosárkához szárazon összekeverjük a liszteket, a sütőport, a porcukrot,
a szódabikarbónát és
a vaníliás cukrot. Szétdörzsöljük a margarinnal úgy, hogy ne
maradjanak benne darabok.
- Összegyúrjuk a tojással és
a rizstejjel. Negyed órára hideg helyre tesszük.
- Rizsliszttel megszórt deszkán kis adagonként nyújtjuk ki a
tésztát kb. 3 milliméter vastagságúra. Kibéleljük vele a kosárka
formákat, a szélekről lesimítjuk a felesleget.
-
Előmelegített sütőben, legfeljebb 150 fokos hőmérsékleten halvány
rózsaszínre sütjük. Hamar megsül! Még melegen, óvatosan
kifordítjuk a formából.
Krém:
- 2 dl
rizstejjel és 5 evőkanál rizsliszttel gőz fölött sűrű krémet
főzünk.
- Amikor már nem forró, de még meleg, hozzákeverjük a margarint és a
porcukrot . Addig keverjük, míg elolvad. Teljesen lehűtjük hideg
helyen, majd gépi habverővel habosra keverjük a krémet. Óvatosan
hozzákeverünk 1/2 dl friss, átszűrt narancslevet.
-
Megtöltjük a kosárkákat.
-
Narancsszeletekkel, garantáltan gluténmentes és vegyszeres kezelés
nélküli cukrozott narancshéjjal díszítjük.
- Jól
behűtve tálaljuk.
Recept:
Copyright © Sz. Banadics Éva. Minden jog fenntartva.
Fotó:
Copyright © Irimiás Zsuzsanna. Minden jog fenntartva.
A Tulajdonos
előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének
vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag,
adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása
és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban
való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.
A teljes Szerzői
jogi nyilatkozaT szövege
|