|
|||||||||||||||||
|
Gluténmentes, laktózmentes mákos bejgli
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg garantáltan glutén- és laktózmentes süteményliszt 5 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt 5 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt 10 dkg garantáltan gluténtól és tejtől mentes élesztő nélküli kenyérliszt 25 dkg laktózmentes vaj 2 tojás sárgája, 1 csomag gluténtól és tejtől mentes sütőpor ½ vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja ½ dl laktózmentes tej 15 dkg házilag darált porcukor 1-2 evőkanál glutén- és laktózmentes tejföl
Információk: Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét! A mákot és a cukrot házilag daráljuk le, mert az előre darált termékek gluténnal szennyezettek lehetnek. Csak olyan rizslisztet és kukoricalisztet vásároljuk, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy gyártás, csomagolás stb. közben nem szennyeződött gluténnal. Elkészítése: - A liszteket, a sütőport és a porcukrot szárazon összekeverjük. Elmorzsoljuk a vajjal, úgy, hogy ne legyenek benne vajdarabok. - Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a laktózmentes tejfölt és a reszelt citromhéjat. A Ha nem elég lágy, még adjunk hozzá tejfölt. A tésztát csak akkor tudjuk feltekerni, ha nem lesz túl kemény. (A kész tészta a felhasznál lisztek miatt addig is keményedik, amíg pihentetjük.) - Rizsliszttel megszórva legalább fél óráig hideg helyen pihentetjük a tésztát. - Amíg a tészta pihen, a mákot összekeverjük a cukorral és a citromhéj másik felével, majd a tejet hozzáadjuk, és kb. 10 percig főzzük. - A tésztát két részre osztjuk, két rúd lesz belőle. Rizsliszttel megszórt deszkán kinyújtjuk mindkét tésztarudat. - Megkenjük a mákkal, majd a hosszanti oldalánál kezdve óvatosan feltekerjük. A gluténmentes tésztákat nehezebb feltekerni, mert kevésbé rugalmasak, mint a hagyományos. - 1 egész felvert tojással megkenjük, majd 10-20 percnyi pihentetés után ismét átkenjük. Egy hosszú késsel alátámasztva vékonyan megvajazott sütőlapra helyezzük. -Előmelegített, nem túl forró sütőben megsütjük. Arra ügyeljünk, hogy ne süljön túl gyorsan, mert a teteje ugyan szép piros lesz, de belül nyers marad, és leragad. A megsült bejglit csak fél nap, de inkább egy nap múlva lehet felszelni, mert különben törik. - A felszeletelt süteményt megszórhatjuk házilag darált porcukorral is.
Recept: Copyright © Szegedi Lajosné Minden jog fenntartva. Fotó: Copyright © Balogh Zsoltné. Minden jog fenntartva.
A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.
|
|
Copyright © Szegedi Éva, 2006-2015. Minden jog fenntartva Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva |