Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia - táplálékintolerancia - életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mákos és diós-gesztenyés bejgli

 

 Gluténmentes, laktózmentes mákos bejgli

 

Gluténmentes, laktózmentes desszert

 

Hozzávalók a töltelékhez:

40 dkg házilag darált mák

½ vegyszeres kezelés nélküli citrom reszelt héja

15 dkg kristálycukor

2 dl laktózmentes tej

 

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg garantáltan glutén- és laktózmentes süteményliszt

10 dkg gluténtól és tejtől mentes élesztő nélküli kenyérliszt

4 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt

6 dkg garantáltan gluténmentes kukorica lepényliszt

15 dkg házilag darált porcukor

1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor

25 dkg laktózmentes vaj

3 tojás sárgája

2,5 dkg friss élesztő

½ vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja

½ dl laktózmentes tej

1-2 evőkanál glutén- és laktózmentes tejföl

 

Információk:

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

A mákot és a cukrot házilag daráljuk le, mert az előre darált termékek gluténnal szennyezettek lehetnek.

Csak olyan rizslisztet és kukoricalisztet vásároljuk, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy a termék gyártás, csomagolás stb. közben nem szennyeződött gluténnal.

 

Elkészítése:

- Az élesztőt kevés langyos tejben, csipetnyi cukorral megfuttatjuk.

- A liszteket, a porcukrot és a vaníliás cukrot szárazon összekeverjük. Elmorzsoljuk a vajjal, úgy, hogy ne legyenek benne vajdarabok.

- Hozzáadjuk a tojások sárgáját, az élesztős tejet, a laktózmentes tejfölt és a reszelt citromhéjat. Ha nem elég lágy, még adjunk hozzá kevés tejfölt. A tésztát csak akkor tudjuk feltekerni, ha nem lesz túl kemény. (A kész tészta a felhasznált speciális lisztek miatt addig is keményedik, amíg pihentetjük.)

- Rizsliszttel megszórva legalább fél óráig hideg helyen pihentetjük a tésztát.

- Ezalatt a mákot összekeverjük a cukorral és a citromhéj másik felével, majd a tejet hozzáadjuk, és pár percig főzzük.

- A tésztát két részre osztjuk, két rúd lesz belőle. Rizsliszttel megszórt deszkán kinyújtjuk mindkét tésztarudat.

- Megkenjük a mákkal, majd a hosszanti oldalánál kezdve óvatosan feltekerjük

- 1 egész felvert tojással megkenjük, majd 10 percnyi pihentetés után ismét átkenjük. Egy hosszú késsel alátámasztva vékonyan megvajazott sütőlapra helyezzük.

-Előmelegített, nem túl forró sütőben megsütjük. Arra ügyeljünk, hogy ne süljön túl gyorsan, mert a teteje ugyan szép piros lesz, de belül nyers marad, és leragad.

-  A kész bejglit csak fél nap, de inkább egy nap múlva lehet felszelni, mert különben törik. Éles, forró vízbe mártott késsel, óvatosan szeleteljük. A fotón a recept alapján készült bejgli látható.

 

Recept: Copyright © Sz. Banadics Éva Minden jog fenntartva.

Fotó: Copyright © Sz. Banadics Éva Minden jog fenntartva.

 

Gesztenyés-diós  bejgli

 

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Gluténmentes, laktózmentes sütemény

Hozzávalók:

A töltelékhez:

2 csomag, azaz 50 dkg gluténtól és tejtől mentes mélyhűtött, cukrozott gesztenyemassza

4 evőkanál házilag darált dió

½ csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor

6-7 evőkanál gluténtól és tejtől mentes növényi tejszínpótló krém

4 evőkanál kristálycukor

 

A tésztához:

25 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt

25 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt

25 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin

2 dkg friss élesztő

1 dl laktózmentes tej

8 dkg házilag darált porcukor

2-4 evőkanál laktózmentes tejföl, amennyivel a szokásosnál egy kicsit lágyabb lesz a tészta

½ csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor

½ vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja

3 tojás sárgája

1 egész tojás

csipetnyi kristálycukor az élesztő megfuttatásához

 

Információk:

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét! Csak olyan rizslisztet és kukoricalisztet vásároljon,  amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette hogy a termék nem szennyeződött gluténnal.

A tésztát nehéz feltekerni, könnyen elszakad, de a puha tésztát könnyű összenyomkodni. Csak akkor szeljük fel, ha teljesen kihűlt, mert könnyen törik. Forró vízbe mártott éles késsel szép szeleteket tudunk vágni belőle. A fotón a recept alapján házilag készített bejgli látható.

Elkészítése:

- A mélyhűtött gesztenyemasszát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk.

- A diót megdaráljuk.

- Az élesztőt egy csipetnyi cukorral 1 dl langyos laktózmentes tejbe morzsoljuk.

- A liszteket, a porcukrot és a vaníliás cukrot szárazon összekeverjük, majd egyenletesen elmorzsoljuk a margarinnal. Gyorsan dolgozzunk, hogy a margarin ne olvadjon meg túlságosan, de ne maradjanak benne margarin darabok.

- Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejben megfuttatott élesztőt, a reszelt citromhéjat, kanalanként a tejfölt, és laza tésztát készítünk belőle.

- A tésztát legalább fél óráig pihentetjük.

- A töltelékhez villával összetörjük a gesztenyét a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a növényi tejszínnel, majd hozzáadjuk a darált diót. Annyi növényi tejszínt adjunk a gesztenyéhez, hogy az jól kenhető legyen.

- A tésztát kétfelé osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a tölteléket, majd óvatosan, a hosszanti oldalánál kezdve feltekerjük. Nehéz feltekerni, törékeny a tészta, ezért kicsit mindig lisztezzünk alá rizsliszttel.

- A két tekercset tepsibe tesszük, kétszer megkenjük a felvert egész tojással, közben 10 percet pihentetjük.

- Előmelegített sütőben pirosra sütjük.

- Ha teljesen kihűlt, ujjnyi szeleteket vágunk belőle. Törékenyebb, mint a búzalisztből készült bejgli, és hamarabb kiszárad, ezért fóliával lefedve, szobahőmérsékleten tároljuk.

 

Recept: Copyright © Sz. Banadics Éva. Minden jog fenntartva.

Fotó: Copyright  © Sz. Banadics Éva. Minden jog fenntartva.

 

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

 

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

 

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Diétás hozzávalók

Alapanyagok

Üzletek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2014. Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva