|
|||||||||||||||||
|
Mákos és diós-gesztenyés bejgli
Gluténmentes, laktózmentes mákos bejgli
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg garantáltan glutén- és laktózmentes süteményliszt 10 dkg gluténtól és tejtől mentes élesztő nélküli kenyérliszt 4 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt 6 dkg garantáltan gluténmentes kukorica lepényliszt 15 dkg házilag darált porcukor 1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor 25 dkg laktózmentes vaj 3 tojás sárgája 2,5 dkg friss élesztő ½ vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja ½ dl laktózmentes tej 1-2 evőkanál glutén- és laktózmentes tejföl
Információk: Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét! A mákot és a cukrot házilag daráljuk le, mert az előre darált termékek gluténnal szennyezettek lehetnek. Csak olyan rizslisztet és kukoricalisztet vásároljuk, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy a termék gyártás, csomagolás stb. közben nem szennyeződött gluténnal.
Elkészítése: - Az élesztőt kevés langyos tejben, csipetnyi cukorral megfuttatjuk. - A liszteket, a porcukrot és a vaníliás cukrot szárazon összekeverjük. Elmorzsoljuk a vajjal, úgy, hogy ne legyenek benne vajdarabok. - Hozzáadjuk a tojások sárgáját, az élesztős tejet, a laktózmentes tejfölt és a reszelt citromhéjat. Ha nem elég lágy, még adjunk hozzá kevés tejfölt. A tésztát csak akkor tudjuk feltekerni, ha nem lesz túl kemény. (A kész tészta a felhasznált speciális lisztek miatt addig is keményedik, amíg pihentetjük.) - Rizsliszttel megszórva legalább fél óráig hideg helyen pihentetjük a tésztát. - Ezalatt a mákot összekeverjük a cukorral és a citromhéj másik felével, majd a tejet hozzáadjuk, és pár percig főzzük. - A tésztát két részre osztjuk, két rúd lesz belőle. Rizsliszttel megszórt deszkán kinyújtjuk mindkét tésztarudat. - Megkenjük a mákkal, majd a hosszanti oldalánál kezdve óvatosan feltekerjük - 1 egész felvert tojással megkenjük, majd 10 percnyi pihentetés után ismét átkenjük. Egy hosszú késsel alátámasztva vékonyan megvajazott sütőlapra helyezzük. -Előmelegített, nem túl forró sütőben megsütjük. Arra ügyeljünk, hogy ne süljön túl gyorsan, mert a teteje ugyan szép piros lesz, de belül nyers marad, és leragad. - A kész bejglit csak fél nap, de inkább egy nap múlva lehet felszelni, mert különben törik. Éles, forró vízbe mártott késsel, óvatosan szeleteljük. A fotón a recept alapján készült bejgli látható.
Recept: Copyright © Sz. Banadics Éva Minden jog fenntartva. Fotó: Copyright © Sz. Banadics Éva Minden jog fenntartva.
Gesztenyés-diós bejgli
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával
A tésztához: 25 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt 25 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt 25 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin 2 dkg friss élesztő 1 dl laktózmentes tej 8 dkg házilag darált porcukor 2-4 evőkanál laktózmentes tejföl, amennyivel a szokásosnál egy kicsit lágyabb lesz a tészta ½ csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor ½ vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja 3 tojás sárgája 1 egész tojás csipetnyi kristálycukor az élesztő megfuttatásához
Információk: Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét! Csak olyan rizslisztet és kukoricalisztet vásároljon, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette hogy a termék nem szennyeződött gluténnal. A tésztát nehéz feltekerni, könnyen elszakad, de a puha tésztát könnyű összenyomkodni. Csak akkor szeljük fel, ha teljesen kihűlt, mert könnyen törik. Forró vízbe mártott éles késsel szép szeleteket tudunk vágni belőle. A fotón a recept alapján házilag készített bejgli látható. Elkészítése: - A mélyhűtött gesztenyemasszát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk. - A diót megdaráljuk. - Az élesztőt egy csipetnyi cukorral 1 dl langyos laktózmentes tejbe morzsoljuk. - A liszteket, a porcukrot és a vaníliás cukrot szárazon összekeverjük, majd egyenletesen elmorzsoljuk a margarinnal. Gyorsan dolgozzunk, hogy a margarin ne olvadjon meg túlságosan, de ne maradjanak benne margarin darabok. - Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejben megfuttatott élesztőt, a reszelt citromhéjat, kanalanként a tejfölt, és laza tésztát készítünk belőle. - A tésztát legalább fél óráig pihentetjük. - A töltelékhez villával összetörjük a gesztenyét a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a növényi tejszínnel, majd hozzáadjuk a darált diót. Annyi növényi tejszínt adjunk a gesztenyéhez, hogy az jól kenhető legyen. - A tésztát kétfelé osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a tölteléket, majd óvatosan, a hosszanti oldalánál kezdve feltekerjük. Nehéz feltekerni, törékeny a tészta, ezért kicsit mindig lisztezzünk alá rizsliszttel. - A két tekercset tepsibe tesszük, kétszer megkenjük a felvert egész tojással, közben 10 percet pihentetjük. - Előmelegített sütőben pirosra sütjük. - Ha teljesen kihűlt, ujjnyi szeleteket vágunk belőle. Törékenyebb, mint a búzalisztből készült bejgli, és hamarabb kiszárad, ezért fóliával lefedve, szobahőmérsékleten tároljuk.
Recept: Copyright © Sz. Banadics Éva. Minden jog fenntartva. Fotó: Copyright © Sz. Banadics Éva. Minden jog fenntartva.
|
|
Copyright © Szegedi Éva, 2006-2014. Minden jog fenntartva Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva |