Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia - táplálékintolerancia - életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Diós-citromos szelet

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes desszert

 

Ez a diós-citromos sütemény régi családi receptünk. Elkészítettük  gluténmentes és tejmentes hozzávalókkal, ugyanolyan finom lett, mint az eredeti.

A  sütemény alapja a dió. Különleges ízét az adja, hogy a megtört diót azonnal szárítjuk, enyhén pirítjuk a sütőben alacsony hőfokon. Így eltéve tovább megőrzi zamatát, nem avasodik meg.

A dió a ősztől tavaszig a táplálkozás fontos része. Értékes ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Telítetlen zsírsavban gazdag. A többi gyümölcshöz képest magasabb a fehérjetartalma, valamint gazdag energiaforrás. Aki nem érzékeny a dióra és nincsenek emésztőszervi problémái, gyakran fogyaszthatja.

Hozzávalók a tésztához:

14 dkg házilag darált porcukor

15 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin

18 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt

14 dkg házilag darált dió

1 dl gluténtól és tejtől mentes rizstej

3 tojás fehérje

1/2 vegyszeres kezelés nélküli citrom lereszelt héja

2 evőkanál frissen facsart citromlé

1/2 csomag gluténtól és tejtől mentes sütőpor

Hozzávalók a citromos cukormázhoz:

30 dkg házilag darált porcukor

3 tojás sárgája

1/2 vegyszeres kezelés nélküli citrom lereszelt héja

3 evőkanál frissen facsart citromlé

 

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Elkészítése:

- A margarint 15 dkg porcukorral, a fél citrom reszelt héjával és a citromlével habosra keverjük.

- Összekeverjük a kukoricalisztet és a sütőport.

- Kemény habbá verjük a 3 tojásfehérjét.

- A habos margarinkrémhez keverjük a diót, a sütőporos kukoricalisztet és a rizstejet, majd összedolgozzuk. A rizstejet ne egyszerre öntsük bele, csak annyit használjunk fel belőle, hogy a tészta sűrű maradjon.

- A kemény tojásfehérje habot óvatosan a tésztához forgatjuk fakanállal, úgy, hogy össze ne törjük.

- A margarinnal kikent és kilisztezett tepsibe töltjük a tésztát.

- Előmelegített sütőben először 180, majd 5-8 perc elteltével 150 fokon rózsaszínre sütjük. A sütési idő körülbelül fél óra.

- Mielőtt teljesen megsül a tészta, a cukormázhoz habosra keverjük a porcukrot, a tojássárgáját, a lereszelt citromhéjjal és a citromlével.

-  Ahogy a sütőből kivesszük a kész tésztát, a forró süteményre öntjük a mázat, ha kell, egyenletesen szétterítjük. Állni hagyjuk 10 percig, amíg a máz megfő a tésztán.

- Amikor kihűlt, legalább fél napra hűvös helyre tesszük, hogy megszáradjon a máz.

- Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Recept: Copyright © Sz. Banadics Éva. Minden jog fenntartva.

Fotó: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2014.  Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva