Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia - táplálékintolerancia - életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak  

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Az olvasóhoz

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Habos-mandulás almaleves


A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

 

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes étel

Hozzávalók a leveshez:

4 db piros héjú alma

2 dl gluténtól és tejtől mentes növényi főzőkrém (pl. rizskrém)

2 csapott evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt

1 karika vegyszeres kezelés nélküli citrom

½ vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja

6 szem szegfűszeg

1 db egész fahéj

½ rúd vanília vagy 1 csomag gluténtól mentes vaníliás cukor

2-4 evőkanál kristálycukor

Hozzávalók a díszítéshez:

kevés apróra vágott, garantáltan gluténmentes házilag pirított mandula

1 dl  gluténtól és tejtől mentes tejszínt helyettesítő növényi krém

Információk:

  • Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

  • Az import zöld almát gluténtartalmú bevonattal láthatják el. Bár az EU-ban tilos a gluténtartalmú bevonat használata, de nem mindig tudjuk ellenőrizni az áru származását. Ezért inkább piros héjú almát használjunk.

  • Csak házilag lereszelt citromhéjat használjunk, az előre lereszelt citromhéj glutént tartalmazhat.

  • A kereskedelemben kapható citromok héját különböző fényező, párolgáscsökkentő, romlás- illetve gombaellenes szerrel kezelik, és ezért felhasználásuk veszélyeztetheti az egészséget, még lemosás után sem használhatók. Csak a garantáltan vegyszeres kezelés nélküli citrom héját használjuk fel. Az ilyen áru csomagolásán ez fel van tüntetve.

Elkészítése:

- Kevés vízben felforraljuk az egy karika citromot, a reszelt citromhéjat,  a szegfűszeget, a fahéjat és a vaníliát.

Hagyjuk kihűlni, hogy intenzív legyen az íze, majd szűrjük le.

- A hámozott, magházától megtisztított, lemosott almát  cikkekre vágjuk.

- Feltesszük a fűszeres vízben főni, és közben hozzáadjuk a cukrot.

- A megfőtt almát turmixoljuk. Néhány egész darabot félreteszünk  a díszítéshez.

- 2 dl főzőkrémet és a rizslisztet simára keverjük, hozzáadunk néhány evőkanál forró levest, majd folyamatosan keverve visszaöntjük a levesbe

- A tejszínt helyettesítő krémből habot készítünk.

- Almacikkekkel, főzőkrémből készített habbal díszítjük; aki nem érzékeny a mandulára, kevés apróra vágott pirított mandulával is megszórhatja. A habot tálalás előtt tegyük a levesre.

- Melegen és hidegen is fogyasztható.

 

Tipp: Kókuszkrémmel is készíthetjük, különleges ízt ad a levesnek.

 

Készült: 2006.07.09.

Recept: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.

Fotó: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.

 

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

 

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2014. Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva