.
. |
||||||||||||||
|
Hogyan készítsünk bébiételeket zöldségfélékből? A zöldségfélék legtöbbször főzelékek formájában kerülnek a csecsemők étrendjébe. Vitamin, ásványi anyag tartalma, tápláló tulajdonságai miatt már egészen kicsi korban érdemes megszerettetni a babával. Az óvodába kerülő gyermekek közül sokan idegenkednek a főtt ételtől, a főzelékektől. Ennek egyik oka, hogy étrendjükben nem szerepelt rendszeresen. A fejlődéshez, növekedéshez pedig elengedhetetlenül szükségesek a zöldségfélékben található tápanyagok, rostjaikkal pedig az egészséges emésztést segítik elő. A csecsemő legkorábban 4-5 hónapos kora után ismerkedik meg a zöldségfélékből készült pépes ételekkel, akkor is, ha anyatejet kap még. A főzelékek bevezetése fokozatosan történjen: egy kanálnyival kezdjük, óvatosan emelve az adagot, és figyelve, hogy nem vált-e ki allergiás reakciót. A felnőttekétől eltérően, a kicsiknek készült ételek pépes állagúak, fűszermentesek vagy enyhén fűszerezettek. A konyhasó nem szükséges bébiétel készítéséhez. 6-8 hónapos korára a baba már naponta kétszer is kaphat főzeléket. Ez lehet a déli és a koraesti időpont, ha nem alszik tőle nyugtalanul. Alapanyagok A bébiétel készítéshez mindig gondosan válogassuk meg az alapanyagot. Csak kevés anyának adatik meg, hogy a család vagy ismerősök által termesztett zöldségféléhez jusson hozzá nap mint nap. Éppen ezért, ha vásároljuk ezeket a termékeket, elsősorban biopiacról próbáljuk beszerezni, vagy ellenőrzött forrásból. A fóliasátorban nevelt, műtrágyázott zöldségfélék nitráttartalma magas. A nitrát okozta methemoglobinémia csecsemőhalál oka is lehet. Részesítsük előnybe az idénynek megfelelő zöldségfélét az importtal vagy primőrrel szemben. Többek között spenótot, salátát, csak akkor vegyünk, amikor az már a magyar kertekben megterem. Piacokon hozzájuthatunk ilyen áruhoz. Téli időszakban mélyhűtött zöldségfélékből főzünk. Hűtés során ezek megőrzik vitamintartalmuk nagy részét. A készen vásárolt bébiétel is jó megoldás, ha nem tudunk megfelelő alapanyagot beszerezni. Kapható glutén-, laktóz-, tejfehérjementes, cukormentes bébiétel is. Mindig figyelmesen olvassuk el az összetételét! A zöldségféléket mindig alaposan mossuk meg folyó vízzel tisztítás előtt és után is. Ezután főzzük vagy pároljuk puhára. Ne kóstoljunk bele! A baba ételei külön edényben készüljenek. Mindig frissen főzzük, egyrészt a fagyasztott kész étel állaga már nem megfelelő, nem fog ízleni a kicsinek, másrészt elszaporodhatnak benne a baktériumok. Soha ne kóstoljunk bele a gyermek ételébe, mert így is baktériumok kerülhetnek bele. Egészségtelen rossz szokás a kicsi ételének fújása is. Ne nyaljuk le a kanalát (cumiját), ha leesik, hanem mossuk le! A Helicobacter pylori nevű baktérium a felnőtt nyálával bekerül a csecsemő gyomrába. Ez a baktérium gyulladást, gyomorhurutot, fekélyt okozhat. Pépesítés Az első időkben pépes ételeket kaphatnak csak a babák, állaguk eleinte majdnem olyan, mint a tápszereké. Fokozatosan érjük el a krumplipüré sűrűséget. Összenyomott, kissé darabos étel az őrlőfogak kibújása után kapjon. Soha ne hagyjuk magára az ilyen étel fogyasztásakor a kicsit egy másodpercre sem, mert amíg meg nem tanulja a rágást, mert könnyen megfulladhat az ételtől. A pépesítés fontos a még rágni nem tudó kicsinek. Ha csak összenyomkodjuk, darabos marad az étel, hiába próbálja összenyomni a nyelvével. Az így elfogyasztott étel emésztetlen marad, a benne lévő tápanyagok nem szívódnak fel jól. A pépesítés lehetőleg ne turmixgéppel történjen, mert így sok levegő kerül bele, és a baba hasa fájhat tőle. Jobb a konyhai robotgéppel való aprítás, pépesítés. A villával való összenyomkodás nem elegendő az első időben, ha nincs robotgép, passzírozzuk át. Sűrítés A főzelékek sűrítésére kezdetben a legalkalmasabb a burgonya, de hozzáadhatunk kevés sárgarépát is. Csak gazdagabb lesz a főzelék tőle. A sűrítés másik módja, amikor már gabonafélék is bevezetésre kerülnek, a habarás. Ehhez a lisztet simára keverjük tápszerrel, vagy később tejjel, és jól összeforraljuk a megfőzött, pépesített vagy apróra darabolt zöldségekkel. A rántással való sűrítés a felnőttek számára is egészségtelen, mivel felhevített zsiradékkal készül. Kisgyermekeknek ne készítsünk rántásos ételt. Sűríthetjük a főzeléket rizzsel is. A vízben főtt rizst a főzelékkel együtt pépesítjük. Néhány főzelékféle önmagában is elég sűrű, ha szétfőzzük és átpasszírozzuk. Ilyen a lencse, zöldborsó, sárgaborsó. Fűszerezés A csecsemők ételét egy éves korig lehetőleg ne sózzuk. Egyrészt így érvényesül az alapanyagok eredeti íze, másrészt a só megterheli a kicsi veséjét. Egy éves kor után is csak minimális só kerüljön az ételébe. A felnőtt étrendre való túl korai áttérés egyik ellenérve éppen az abban lévő konyhasó csecsemők számára káros mennyisége. Nem a só az egyetlen ízesítő szer, amivel finomabbá tehetjük a kicsik ételeit. Tíz hónapos kortól parányi vöröshagymát reszelhetünk a főzelékbe, vagy fokhagymát. A petrezselyem és a paradicsom is alkalmas ízesítésre. Ne használjunk viszont zellert és lestyánt esetleges allergizáló hatása miatt. A zöldfűszerek szelídnek számítanak, étvágyjavító, emésztést serkentő, bélműködést serkentő hatásuk van. Az erős fűszerek izgatják a nyálkahártyát, fokozzák a gyomorsav termelődést, ezért ne tegyünk ilyeneket a kisgyermekek ételébe. Főzelék hússal, tojással Ha már hozzászokott a főzelékekhez, főtt, pépesített csirkehúst is adjunk hozzá. Gazdag fehérjeforrás, ami emellett még vasat is tartalmaz. A hét-nyolchónapos babának még elég 1-2 kiskanálnyi ebből a húsból, egyéves korig fokozatosan több húst kaphat, amíg elérjük naponta a 4-5 kiskanálnyit. 10-12 hónapos kortól hetente egyszer csirkemájat is kaphat. A májat alapos mosás után főzzük meg, a húst pároljuk puhára, majd daráljuk vagy daraboljuk olyan apróra, hogy a főzelék állagától ne térjen el. Tíz-tizenegy hónapos kortól főtt tojássárgája is kerülhet a főzelékbe heti egy alkalommal. Parajfőzelék zsömlével tipegőknek A spenót szárát lecsípjük, levelenként alaposan megmossuk folyó vízzel. Puhára pároljuk pár kanálnyi vízben, fél diónyi vajjal, csipet sóval, kevés reszelt fokhagymával. Közben egy zsömlét kis kockákra vágunk, leöntjük forró tejjel, majd hozzáadjuk a spenóthoz. Negyed óráig együtt is főzzük. Ezután kissé kihűtjük, majd robotgéppel összedolgozzuk. Zöldségfélék bevezetése 6-7 hónapos kortól burgonya, sárgarépa, sütőtök, saláta, tök, alma, brokkoli 8-9 hónapos kortól spenót, paradicsom, vajbab, sóska, zöldborsó 10-11 hónapos kortól vegyes zöldség, cukkíni, 12 hónapos kortól kelbimbó, karfiol, karalábé, sárgaborsó, lencse
A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.
A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege
|
|
Copyright © Szegedi Éva, 2006-2015. Minden jog fenntartva Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy |