.
|
||||||||||||||
|
Olasz ízek Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.
Rómában még a fák és bokrok is azt sugallják: kóstolj bele Itália ízeibe. A Colosseum és a Forum Romanum környéke legalábbis tele van babérral, illatuk átjárja a hajunkat és ruhánkat is. Olaszország szereti a hedonistákat, de nehéz helyzetbe hozza az ételallergiásokat.
A városban minden sarkon éttermek, kisvendéglők, kifőzdék, büfék és pizzériák csábítják a vendégeket. Sajnos kilencvenkilenc százalékuk az átlagos turistákra utazik, és az étlapon egyáltalán nem tartanak gluténmentes vagy tejmentes fogásokat, illetve, ha amúgy sem tartalmazná ezeket az étel, semmi garancia nincsen arra, hogy más alapanyagoktól elkülönítve készülnének. Erre a folyamatos nyüzsgésben mintha amúgy sem lenne idő. Mielőtt kiutaznánk, mindenképpen nézzünk utána az interneten, hol kínálnak alternatívát a táplálék-intoleranciával küzdőknek, hol juthatunk azokhoz a termékekhez, amelyeket vásárolni szoktunk.
Találunk itt is olyan üzlethálózatokat, illetve bioboltokat, ahol vásárolhatunk rizsitalt, mandula italt, szójából készült élelmiszereket, tejtermék-helyettesítőket, glutén- és tojásmentes alapanyagokat. Részben ugyanazok az ismert márkák vannak a polcokon, mint nálunk, azzal a különbséggel, hogy száraztésztákból nagyobb a választék. Ne feledjük, Itáliában járunk! A Blue Ice hálózat egyik fagylaltozójára teljesen véletlenül bukkantunk, a Trevi kúttól néhány méterre, egy kis utcában. Azon kívül, hogy pár euróért akkora adagot kaphatunk, hogy másnapra berekedünk, arról nevezetes az üzlet, hogy szójafagylaltot is készítenek. Amikor ott jártunk, hatféléből lehetett választani, ránézésre semmi különbséget nem láttam köztük és a többi között, és csak azért nem kóstoltam meg őket, mert allergiás vagyok a szójára (is).
Ha
valódi gasztronómiai látványosságra és élményekre vágyunk, menjünk
el egy piacra.
A Campo
de’ Fiorin az első, ami orrunkba kúszott, a fűszerek átható
illata.
Az viszont, hogy sok olasz üzletben az élelmiszerek, ételek neve és ára mellett az összetételük is szerepel, jól olvasható betűkkel, nem trükk, hanem tény. Még azt is feltüntetik a cédulákon, hogy mivel tartósították, mondjuk az ecetben eltett fokhagymát, az olajos szárított paradicsomot, vagy a péksüteményeket. Szívesen látnánk ezt a gyakorlatot a hazai üzletekben is, a táplálék-érzékenyek érdekében. Apróságnak tűnik, mégis tízezreknek segítene eldönteni, megvásárolhatják-e az adott terméket.
Recept: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva. Publikálva: 2007. augusztus.
|
|
Copyright © Szegedi Éva, 2006-2012 Minden jog fenntartva Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy |