|
|||||||||||||
|
Laktózérzékenység - laktózmentes diéta
A laktózérzékenység a tejben lévő laktóz (tejcukor) felszívódási zavara. A laktózérzékenység nem nőhető ki, de ha valaki komolyan veszi a tejcukormentes diétát, teljes és egészséges életet élhet. A köztudatban sok esetben összemosódik a laktózérzékenység és a tejfehérje allergia fogalma. Aki közvetlenül nem érintett, vagy úgy, hogy ő maga szenved ettől, vagy gyermeke, tejérzékenységnek hívja. A laktózérzékenység a tejben lévő laktóz (tejcukor) felszívódási zavara. A tejcukor bontását a laktáz nevű enzim végzi. Ha az enzim termelődésében zavar keletkezik, nem a vékonybélben történik a laktáz bontása, mint normális esetben, hanem a vastagbélben az ott élő bélbaktériumok által. Ebből adódóan a laktózérzékenységre a hasfájás, puffadás, hasmenés, bűzös széklet hívja fel a figyelmet. A felsorolt tünetek alapján kivizsgálás indokolt, melyet gasztroenterológus végez. A laktózérzékenység megállapítása után a betegnek elsősorban szigorú, laktózmentes diétát kell követnie. A kezelés más módja a laktáz enzim pótlása lehet. Az a szülő, aki nem veszi komolyan a fenti tüneteket, vagy nem biztosítja gyermeke számára a laktózmentes diétát, veszélyezteti a kicsi egészségét. A kezeletlen laktózérzékenység a bélbolyhok károsodásával, a fejődésben való visszamaradással jár. A laktózérzékenység nem nőhető ki, de ha valaki komolyan veszi a tejcukormentes diétát, teljes és egészséges életet élhet. Laktózmentes tejtermékek, tejhelyettesítők A legkisebbeknek laktózmentes tápszert kell adni, illetve ételeiket is ezzel kell elkészíteni. Főzelékek sűrítéséhez, italok készítéséhez, levesekhez használhatjuk, de ezzel készül a reggeli kakaó is. Amikor a kicsi már kaphat tehéntejet (és nem allergiás a tejfehérjére), akkor laktózmentes készítményeket vásároljunk a számára. Ilyen a laktózmentes tej, vaj, tejföl, túró, joghurt. Alacsony laktóztartalmúak a savanyított tejtermékek és a tehéntúró, bár laktózmentes változatban is készülnek. A kemény és félkemény sajtok laktóz tartalma is alacsony. Különösen a Pannónia sajt ajánlott tejcukorérzékenyeknek. Tudni kell, hogy főleg gyermekkorban különösen fontos a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele, amely elengedhetetlen a csontok és fogak fejlődéséhez. A kalcium legfontosabb forrása a tej, illetve a tejtermékek. Amennyiben a gyermek étrendjéből ki kell iktatni ezeket, akkor fokozott figyelemmel kell lenni a megfelelő kalcium bevitelre, amely egyéb magas kalciumtartalmú étel fogyasztásával biztosítható. Magas a kalciumtartalma például a zöldségféléknek, a babnak, a brokkolinak és kelnek is. Ajánlott továbbá a halak rendszeres fogyasztása, amelyek szintén sok kalciumot tartalmaznak. Az élőflórás joghurtok között is léteznek olyanok, amelyek a laktózintoleráns betegek által is fogyaszthatóak, mert a joghurt készítéséhez alkalmazott baktériumflóra felhasználja a tejben található laktózt az erjesztés folyamán. A növényi eredetű, a tejhez hasonló készítmények természetesen nem tartalmaznak tejcukrot. Ilyen a rizstej, a zabtej, a kókusztej, a mandulatej és bizonyos margarinok. A tej növényi eredetű termékkel való pótlását elsősorban felnőtteknek ajánljuk, a kisgyermeknek ugyanis szüksége van a tejben lévő fehérjére, amennyiben nem érzékeny rá. Alkalmanként azonban a növényi eredetű tejpótlókat is adhatunk gyermekeknek, de mértékkel. Szerzők: Sz. Banadics Éva - Szabó Alexandra
Első publikáció: 2010.10. 22. Frissítve: 2012.10.17. |
Copyright © Szegedi Éva, 2006-2012 Minden jog fenntartva Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy |