.
|
||||||||||||||
|
Kedves olvasó!
Üdvözlöm ezen az egyedülálló online étlapon. Az Ételallergia Online táplálék-túlérzékenységben szenvedőknek kínál kipróbált saját recepteket az ételekről készült színes fotókkal. Az ötlet még a kilencvenes évekből származik, amikor egyetemi tanulmányaimat folytattam. Több allergiás roham után orvosi vizsgálatok sora következett, így derült ki, hogy néhány élelmiszerre és gyógyszerre érzékenyen reagál a szervezetem. Miután beleástam magam az ételallergiával és táplálék-intoleranciával kapcsolatos egészségügyi szakirodalomba, kiderült, hogy a lisztérzékenység, a laktózérzékenység, a tej- és tojásintolerancia még az enyémnél is nagyobb gondot okoz, hiszen alig van olyan éttermi, meleg- és hidegkonyhai étel, készétel, péksütemény, amelynek elkészítésekor ne használnának glutén- és laktóz tartalmú élelmiszert, vagy éppen tojást, tejterméket. Tanulmányozni kezdtem tehát, mit ehetnek sorstársaim, és mit nem. Elhatároztam, hogy írok egy receptkönyvet, és ezzel párhuzamosan elindítok egy weboldalt gluténmentes, laktózmentes, tejmentes és tojásmentes ételek leírásával azoknak, akik táplálék-érzékenységük miatt kénytelenek a hagyományostól eltérő alapanyagokból főzni. Éveken át vásároltam és teszteltem a nekik szánt termékeket és alapanyagokat, hogy elkészíthessem receptjeimet. A vegán étrendet folytató vásárlóknak szánt termékek például sokat segíthetnek az allergiásoknak és táplálék-érzékenyeknek, hiszen az általuk használt élelmiszerek nem tartalmaznak állati fehérjét, így tejet és tojást sem. Kellő tapasztalattal és gyakorlattal felvértezve, dietetikusi és orvosi segítséggel vágtam az ötlet megvalósításába. A 2006-ban az Alexandra Kiadónál megjelent Ételallergiások receptkönyvében a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás , hagyma, fokhagyma és zeller érzékenységre koncentráltam. Az Ételallergia Online-ra gluténmentes, tejmentes, laktózmentes, tojásmentes recepteket készítünk munkatársaimmal. Hogy segítsem a tájékozódást, a recepteknél jelöljük, kik fogyaszthatják. Az egyik célom az volt, hogy bebizonyítsam: mi, ételallergiások és táplálék-túlérzékenységgel küzdők teljes értékű életet élünk, és ugyanúgy élvezhetjük az étkezést, mint mások. Jó étvágyat kívánok az elkészült ételekhez! Szegedi Éva
|
|
Copyright © Szegedi Éva, 2006-2012 Minden jog fenntartva Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy |