Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak

.

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Az olvasóhoz

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Diétás hozzávalók

Alapanyagok

Üzletek

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karácsonyi terítékek

Fotó Cecil photography

 

A karácsonyi készülődés része a teríték megtervezése, hiszen hiába sütünk-főzünk finom és gusztusos ételeket, az ünnep hangulatához hozzátartozik a szépen megterített asztal is.

Miután összeállítottuk az ünnepnapokra szánt menüket, a dekorációval érdemes folytatni a tervezést. Karácsonykor kinek-kinek az ízlése, az ötletei és a pénztárcája dönti el, hogyan díszíti a terített asztalt.

A karácsonyi terítés lehet díszesebb, mint máskor, hiszen maga a karácsonyfa is színes, csillogó.

 

Színek

A teríték és a díszítés elsősorban az étkészlet és az abrosz színétől függ. A fehér-arany, az arany-piros és a fehér-ezüst már klasszikusnak számító színpárok.

Az arany-vörös-fehér,  vagy az ezüst-kék-fehér kombinációjával nem lehet melléfogni. Egyedi hatást úgy érhetünk el, ha az egyes terítékeken ezekből a színekből más és más dominál.

Elegáns lehet a fehér-fekete-arany teríték  is, ilyenkor vigyázzunk, hogy a fekete kiegészítők ne kerüljenek túlsúlyba.

 

Fotó Cecil photography

 

Mivel a karácsonyi asztal lehet színes, bátran teríthetünk többféle színnel. Ebben az esetben a forma legyen azonos vagy hasonló, de a szín határozottan különböző. A fehér tányérok mellett a törtfehér nem mutat, de a fekete vagy élénk színű igen. Arra azonban ügyeljünk, hogy valamiféle egységességet mutasson az étkészlet. Ezt úgy érhetjük el, ha egy terítéken belül azonosak a színek, vagy az egész asztalon úgy tesszük fel az étkészletet, hogy az azonos fajtájú tányérok legyenek azonos színűek. Példánknál maradva fekete lapos tányérokra fehér mély tányér kerüljön, a kistányérok pedig lehetnek szintén azonos színű élénk színek.

A szalvéta szintén színével emeli a terített asztal hangulatát. A textilszalvéta elegáns, de nagyon szép textil hatású, nagyobb méretű papírszalvétákat is lehet vásárolni. Mintás étkészlethez csak egyszínű szalvétát tegyünk, nem kell feltétlenül karácsonyi mintásat vennünk, ha az nem ízléses. Az egyszínű szalvéta átkötve, hajtogatva mutatós a terítéken.

Dekoráció

A terített asztalon mindig legyen élő virág, ez alapszabály. Karácsonykor ezt helyettesíthetik az élő zöld ágak, téli bogyók, termések, hiszen a természetben is ezek találhatók meg ebben az évszakban.

Fotó Cecil photography

 

A karácsonyi asztalon meggyújtott  gyertya igazi ünnepi hangulatot varázsol.

A karácsonyfa színeivel harmonizálva egy kis csillogást vihetünk a terítékbe. Nagyon fontos a mértékletesség és az összhang. Egy modern környezet, étkészlet, evőeszköz letisztultabb díszítést igényel, míg egy régi porcelán étkészlet köré bátrabban helyezhetünk korhű tárgyakat, intenzívebb díszítést.

 Az asztaldíszítésnél vigyázzunk arra, hogy ne feledkezzünk meg a lényegről: étkezni fogunk az asztalnál, nem kiállításra jöttek a vendégeink, és nem virágkötészeti bemutatóra. Fölösleges akkora virágdíszt tenni az asztal közepére, amely eltakarja a szemben ülő arcát. Az étkezőasztalon az ételen van a hangsúly, ezért  mindig maradjon elegendő hely a tálaláshoz. Csak annyi dekorációt használjunk, hogy étkezés közben is gyönyörködni tudjunk benne, de ne legyen útban.

 

Fotó Cecil photography

 

Fotó Cecil photography

 

Sz. Banadics Éva, főszerkesztő

 

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2012  Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy